[warm up]   [my number 1 rule]   [wat is jouw doelstelling]   [your best friend]   [KEEP IT SIMPLE & COOL]   [train like an athlete]

 

 
Home > Stuff you should read > Listen to your trainer                                                                      
 
 
 

 

  Some random stuff I
  Some random stuff II
  Some random stuff III

  Rust en herstel 

 ▪ Resultaatgericht trainen

 ▪ Kracht vs. Bodybuilding

 ▪ Core strength training

OVER DE TRAINER;


 

 

De trainer en waarom dit een gespecialiseerd beroep is!

 

Hoe weet je welke oefeningen jij precies moet doen?

 

Hoe weet je of je überhaupt wel op de goede manier traint en de oefeningen met een goede techniek uitvoert?

 

Hoe weet je hoeveel sets en herhalingen jij moet doen?

 

En zo zijn er nog vele vragen en om deze vragen te beantwoorden bestaan geen standaard antwoorden. Uiteraard kan een goede trainer hier antwoord op geven maar daar begint nu juist het probleem?

 

Case; Het probleem van het vinden van een goede trainer en/of sportschool!

 

Een goede trainer vinden is best moeilijk, er zijn immers een heleboel "hobby-trainers" en "hamsterwiel toezichthouders" aanwezig in de sportscholen maar wanneer je een goede trainer tegen het lijf loopt dan zal je dit meestal merken. Een trainer met kennis van zaken kan uitleggen hoe je moet trainen en als je gaat kijken hoe zijn werkwijze is in combinatie met de locatie dan zal snel duidelijk worden dat je met een goede trainer te maken hebt.

 

Mijn advies hierin is om een trainer te zoeken die je kunt vertrouwen. Bij voorkeur een trainer die met sporters en atleten werkt. Betaal de trainer en zeur niet om geld, het gaat hier om jouw leven en jouw lichaam! Ga niet naar de goedkoopste fitness keten die zich bij jou in de buurt bevindt want daar heb je niks te zoeken als je resultaat wilt behalen. Ik denk wel dat je het met mij eens bent als ik zeg dat jij dit zeker waard bent.

 

De belangrijkste taak van een trainer;

 

Sporters sterker maken!

 

De basis van elke sporter moet bestaan uit oefeningen gericht op maximale kracht. Sterker worden is de eerste vereiste! Een sterk lichaam voorkomt (chronische) klachten en blessures waar een (te) zwak lichaam alleen maar voor problemen en ellende zal zorgen, met name in de vorm van klachten en blessures.

 

Door het vergroten van de maximale kracht ontstaat een solide basis en een sterk lichaam. Voor praktisch alle andere vormen van (kracht)training is dit onmisbaar. Wanneer een sterke basis van waaruit het lichaam kan bewegen ontbreekt en je gaat toch verder met trainen dan zal dat alleen maar leiden tot problemen en vooral in de vorm van blessures. Één van de beste en meest effectieve manieren om maximale kracht te ontwikkelen is de maximum effort methode en in tegenstelling tot vele andere methoden is deze superieur!

 

What you need to know because it's a big problem;

 

De meeste trainers en coaches weten eigenlijk helemaal niet eens hoe ze een sporter sterker kunnen maken. 

 

Ik sprak laatst een trainer die gebruik maakt van allerlei materialen en stability gizmo's als de Bosu ball. Ik vroeg hem waarom hij die troep gebruikt en hij zei: "Ik ben geen goede trainer en ik heb te weinig kennis maar door het doen van deze vreemde oefeningen krijg ik wel klanten en denken mensen in ieder geval dat ik een goede trainer ben."

 

Deze vorm van training noem ik "entertainment training" en geen krachttraining! En elke keer als ik (personal) trainers zie die mensen laten squatten op een Bosu ball of gebruik laten maken van een Aquabag dan wil ik deze trainers een kick-tegen-de-ballen-geven met schoenen-met-stalen-neuzen!

 

Over de Bosu ball gesproken, dit is een Swiss ball voor idioten! Als je hierop gaat staan dan is dit zeer slecht voor de knieën en enkels. En als ik van de trainer op één been hierop moet staan dan? Dat is helemaal slecht, want dan heb je alle belasting op slechts één been ... je weet wel, één knie en één enkel! Let's wobble en do the sjimmie-shake ...

 

"Waarom bestaat de Bosu ball dan?" Goede vraag maar het antwoord is simpel:

 

"Marketing!"

 

Slimme-jongens-uit-de-snelle-wereld-van-de-kantoor-nozems die allerlei "dingen" bedenken om geld te verdienen. Het wiel kan en moet

je niet opnieuw gaan uitvinden (in dit geval zijn dat de halters, schijven, dumbbells, kettlebells, medicijn ballen etc) en dus probeert men steeds iets nieuws uit te vinden. Vaak zit er een groot bedrijf achter en een grote marketing campagne waardoor het lijkt alsof het allemaal heel effectief is, zeker als een beroemd persoon het produkt gaat aanprijzen ... en dit doet hij niet voor gratis geld omdat hij dit produkt ook daadwerkelijk zelf gebruikt ... Think about that the next time you watch Tel-sell ... 

 

Door deze vorm van entertainment training wordt je steeds beter in deze circusacts maar je zal er echt niet sterker of sneller van worden. Er zal ook geen verbetering zijn in de sport die jij beoefend! Het is een methode voor personal trainers om geld te verdienen.

 

No Google Quiz;

 

Iedereen weet wat bedoeld wordt met de "blokjes buik" en wat bankdrukken is maar deze kennis beschouw ik niet als de basis kennis van een trainer. Een trainingsschema uit een tijdschrijft scheuren of een trainingsschema opstellen met oefeningen per spiergroep beschouw ik ook niet als een van de taken van een professionele trainer. 

 

De startknop van de loopband kunnen bedienen is een zeer indrukwekkende kwaliteit maar wat moet een trainer weten en/of kunnen??

 

Hieronder staan een aantal vragen en ik ben van mening dat een "echte" trainer deze moet kunnen beantwoorden ... zonder Google!

 

▪ Uit welke spieren bestaat de rotator cuff en welke zijn de external rotatoren?

 

▪ Wat is de (belangrijkste) functie van de rotator cuff?

 

▪ Noem 8 van de 17 spieren die vastzitten aan het schouderblad?

 

▪ Wat is de enige heupspier (hip flexor) die nog actief is boven 90 graden heupflexie?

 

▪ Wat is een (te) strakke spier en leg uit waarom een korte spier niet bestaat?

 

▪ Wat is het verschil tussen flexibiliteit, mobiliteit en stabiliteit?

 

▪ Leg duidelijk uit waarom de "fat burn zone" niet bestaat/werkt?

 

▪ De gedachte van het verdelen van een spiergroep (binnen-, buiten- en onderkant borst) bestaat niet, leg uit?

 

▪ Waarom is het trainen per spiergroep überhaupt niet de meest effectieve manier van trainen? 

 

▪ Wie of wat is een Rippetoe?

 

▪ Wie of wat is self myofascial release en wat is een foam roller?

 

▪ Hoe werkt een de-load week en waarom is deze onmisbaar?

 

▪ Waarom kun je het beste compound oefeningen doen in plaats van geïsoleerde oefeningen?

 

What's my point?

 

Kan een trainer bovenstaande vragen (zonder Google) direct uitleggen?

 

Zo ja, dan heb je met een goede trainer te maken, in ieder geval een trainer met voldoende kennis.

 

Kan een (personal) trainer deze vragen niet direct beantwoorden of krijg je een smoesje dat hij weg moet voor een afspraak ... dan weet je als klant dus in ieder geval dat je niet met een professionele trainer te maken hebt!

 

Voor de (personal) trainers die zitten te wachten op de antwoorden ... deze heb ik niet vermeld want als je deze vragen niet kan beantwoorden dan weet je nu dus wat je te doen staat ... www.google.nl 

 

Nog een punt;

 

Naast bovenstaande vragen (die ik als basis kennis beschouw) moet een trainer ook de deadlift en de squat correct kunnen aanleren bij een sporter. Daarbij moet een trainer ook alles kunnen uitleggen in normaal Nederlands taalgebruik en ook aangeven waarom het belangrijk is. Gebruikt een trainer hele moeilijke woorden zodat de 'normale' mens er niks van begrijpt dan zal deze trainer het zelf ook niet snappen maar dat durft hij niet toe te geven.

 

Veel trainers willen altijd op de voorgrond treden en laten je weten dat z'n of haar methode absoluut de beste manier van trainen is terwijl er wel 1001 verschillende manieren om te trainen zijn. Daarnaast heb je nog te maken met het feit dat een bepaalde manier van trainen voor de ene persoon zeer goed werkt maar totaal niet voor de ander terwijl ze toch dezelfde doelstelling hebben!

 

Hier moet de trainer goed op in kunnen spelen om elke sporter goed te kunnen voorzien van een persoonlijk trainingsschema. Iedereen heeft eigen doelstellingen, een eigen niveau en een bepaalde belastbaarheid en daar moet de trainer op in kunnen spelen door middel van een persoonlijk trainingsschema en geen standaard schema uitprinten.

 

My note;

 

Ik vind het belangrijk dat een sportschool en/of trainer een eigen visie heeft en gespecialiseerd is in bepaalde vormen van training en/of begeleiding. Sportscholen en trainers hoeven het zeker niet allemaal met elkaar eens te zijn, ruimte om te communiceren en een discussie op z'n tijd is zeker goed en zelf kun je er alleen maar van leren.

 

Wat is de primaire taak van een sportschool en de werkzame trainers?

 

Allereerst moet een sportschool beschikken over trainers met verstand van zaken en daarnaast moet de aandacht liggen op het leveren van kwaliteit op gebied van trainen en begeleiding! Hierdoor kunnen de sporters resultaat behalen, veilig trainen, geen blessures oplopen

en met een goed gevoel naar huis gaan.

 

Met veilig trainen bedoelen de meeste sportscholen het trainen in de machines maar dit bedoel ik niet! Sportscholen maken mensen wijs dat het gebruik van machines veilig en verantwoord is, maar hier ben ik het niet mee eens. Een machine zal de beweging bepalen en dit is niet de bedoeling, het lichaam moet de beweging bepalen. Hier moet de doelstelling van een trainer zich bevinden: "Op een effectieve maar verantwoorde manier mensen leren trainen!"


Heel veel werkzame trainers hebben geen kennis van directionele belasting vectoren!

 

Moet dit?

 

"Ja!"

 


In de sport bewegen we in voorspelbare richtingen. We springen, sprinten, snijden af, gaan achteruit, en draaien. Deze zelfde richtingen moeten ook getraind worden in het krachthonk. Het komt vaak voor dat ik naar het programma van een coach kijk en ik alleen zwaar werk in het sagittale vlak zie, met axiale, achterwaartse en voorwaartse vectoren. Dit is helaas geen uitzondering! Wanneer je alleen of voornamelijk oefeningen in het sagittale vlak uitvoert dan train je grotendeels als een bodybuilder en dit is voor een sporter helemaal niet van belang en zal zelfs nadelige gevolgen hebben! Daarnaast is dit voor alle andere krachtsporters ook niet de meest effectieve methode om te trainen, wat zeg ik dit mooi en netjes. 


De betere/beste coaches weten hoe ze hun sporters in iedere richting sterk, krachtig en snel kunnen krijgen. Hiervoor is een goede mix

van kracht, explosiviteit en reactieve training nodig vanuit de verschillende vectoren. Axiale, voorwaartse, achterwaartse, mediolaterale, lateromediale, en torsionale vectoren zouden allemaal getraind moeten worden om de sportprestaties te maximaliseren. Dit is een gevorderde aanpak en zal voor vele trainers misschien onbekend terrein zijn maar toch moet je dit weten.

Heel veel trainers hebben slechte instincten over houding

Er zijn drie type krachttrainers:


1) De trainers die slechte techniek of vorm toelaten en hun sporters blootstellen aan veel te veel risico door ze zwaarder te laten tillen
 

2) De trainers die veel te conservatief zijn en denken dat iedere repetitie eruit zou moeten zien als een robot
 

3) De trainers die de perfecte balans begrijpen

De beste (kracht)trainers krijgen hun sporters erg sterk en laten ze tegelijkertijd een goede houding behouden. Ik schat dat ongeveer 75% van de coaches te slordig zijn, 20% van de coaches te streng zijn en 5% van de coaches "het oog" hebben voor een uitstekende houding, waarbij tegelijkertijd sterke sporters worden geproduceerd. Het gaat niet altijd om een perfecte uitvoering op de milimeter nauwkeurig en een trainer is geen bewegingswetenschapper! Keep that in mind ...

Een goede trainer moet gespecialiseerd zijn;

 

Specialisatie en individualisering zorgen voor succes!


Een belangrijke taak van de trainer is om de sterke en zwakke punten van een individu te analyseren om zo de zwakste schakel boven water te krijgen en om hun sport en positie te analyseren om specifieke oefeningen en methoden te creëren die aansluiten op hun behoeften. Klinkt ingewikkeld maar voor een goede trainer is dit niet moeilijk.

 

Routines moeten niet voor iedereen hetzelfde zijn. Ieder aspect van de routine zou moeten verschillen van persoon tot persoon. Iedere sporter moet zijn eigen warming up hebben die bestaat uit individuele myofasciale release, rekoefeningen en mobiliteit/activatie oefeningen.

 

Iedere sporter moet zijn eigen krachtprogramma hebben, bestaande uit sprints, plyometrische/ballistische oefeningen, behendigheids-oefeningen en explosieve lifts. Iedere speler moet zijn eigen krachttraining programma hebben, bestaande uit zware liften van de verschillende beweegpatronen en aanvullende bewegingen voor structurele balans.


Geen enkele twee sporters zijn precies gelijk in termen van anatomie, fysiologie, antropometrie en psychologie. Sommige sporters hebben extra mobiliteit of stabiliteit nodig in een bepaald gewricht. Sommige spelers verdelen spanning gelijkmatig bij het liften en kunnen zwaarder en vaker trainen. Sommigen herstellen gewoon niet snel en hebben meer tijd nodig tussen zware of explosieve sessies.


De rol van een trainer is ook om de sporters vragen te stellen en te weten te komen over hun respons op verschillende acute trainings-variabelen, zoals het selecteren van oefeningen, frequentie, volume en intensiteit. Na verloop van tijd zal een goede coach deze variabelen aanpassen, afhankelijk van de verbale en non-verbale feedback en prestatie indicatoren.


Als de coach een groot aantal sporters traint en niet beschikt over veel assistentie, dan kan een algemeen systeem wel goed werken als er genoeg aandacht en detail aan wordt besteed, maar het is niet optimaal. Een algemeen systeem werkt dan wel het beste voor de situatie, maar een programma kan altijd verbeterd worden als het op een individueler niveau wordt ontwikkeld en er meer assistentie aanwezig is van andere specialisten.

 

Tenslotte;

 

Money, money, money!!

 

Join me on the money trainen ....

 

Uiteraard zal iedereen begrijpen dat sportscholen en (personal) trainers geld moeten en willen verdienen maar dit kan (naar mijn mening) nooit de primaire doelstelling zijn ... helaas is dit voor vele sportscholen en trainers wel de belangrijkste doelstelling en drijfveer.

 

De hele bedrijfsvoering wordt afgestemd op geld verdienen en de vele kantoor-junks schrijven de ene protocol na de andere protocol.

 

Waarom? Ik begrijp er niks van. Het gaat al verkeerd als je een sportschool laat leiden door deze zelfde kantoor-junks.

 

Persoonlijk geloof ik hier absoluut niet in en ik spreek ook uit eigen ervaring. Ik heb bij sportscholen gewerkt waarbij de eigenaren en bedrijfsleiders letterlijk nog nooit een oefening hebben uitgevoerd!  

 

Heb jij als (personal) trainer ook geld als belangrijkste drijfveer? Dan heb je misschien het verkeerde beroep gekozen!

 

Mede door deze instelling wordt vaak verkeerde informatie en/of informatie die niet helemaal op de waarheid berust verteld. Hierdoor raken veel sporters helemaal de draad kwijt met betrekking tot trainen en er wordt geen resultaat behaald. Het opzeggen van het abonnement is bijna altijd het gevolg en uiteraard de frustratie van het niet behalen van resultaat ...

 

Uiteraard zal niemand openlijk (durven) toegeven dat geld de belangrijkste drijfveer is maar kijk in de spiegel en je weet zelf genoeg ...

 

   

 

© PT NIJMEGEN - INFO@PT-NIJMEGEN.NL