[warm up]   [my number 1 rule]   [wat is jouw doelstelling]   [your best friend]   [KEEP IT SIMPLE & COOL]   [train like an athlete]

 

 
Home > Stuff you should read > Listen to your trainer                                                                                        Search this website / Newsletter / Contact

 

 

 

 

  Planes of motion
  Part I
  Part II

  Part III 

 ▪ Vertical push; schouders

 ▪ Knee- en hip dominant

 ▪ Armspieren

OH PLEASE MAKE THIS SIMPLE ...


 

 

Sterker worden, spiermassa ontwikkelen en afvallen zijn de meest voorkomende doelstellingen en als trainer help ik sporters bij deze doelstellingen, maar als trainer is het ook mijn werk om sporters te laten inzien dat de flexibiliteit en mobiliteit zeer belangrijk is! Het is

zelfs een cruciaal onderdeel binnen de training.

 

Helaas hebben veel sporters hier geen aandacht voor maar lichamelijke beperkingen die voortkomen uit een gebrek aan flexibiliteit en/of mobiliteit kunnen het behalen van deze doelstellingen erg moeilijk maken. Tot zelfs onmogelijk omdat je moet stoppen met trainen vanwege (chronische) klachten en/of blessures.

 

Om dit te bereiken moet ik een routine ontwikkelen met een goede balans tussen de oefeningen gericht op de doelstelling en de oefeningen gericht op flexibiliteit en mobiliteit. Bij een goede balans worden zowel de spiergroepen als de bewegingsketens gelijkwaardig belast.

 

Let me explain;

 

Als een bepaalde bewegingsketen of spiergroep overbelast raakt dan zal het zenuwstelsel proberen om dit te herstellen/beschermen door de tegengestelde spiergroep aan te spannen. Een goed voorbeeld van dit "fenomeen" is een man die in de sportschool 3-4 keer per week gaat bankdrukken, wat vaak tot spier falen leidt. Het lichaam leert snel dat er een prioriteit moet zijn op het vermogen om veel gewicht te drukken ten koste van alles. Het resultaat is dat zijn houding zal veranderen als reactie op de belasting door het naar voren schuiven van de schouders. Dit schuiven geeft hem kracht, maar gaat vaak ten koste van een stijve nek, slechte schoudermechanismen en zelfs pijn aan de onderrug. Constante belasting bij een houding als deze kan leiden tot serieuzere blessures, zoals het scheuren van de rotatoren-manchet. Hierdoor krijgen bijvoorbeeld heel veel sporters schouderklachten.

 

Bewegingsvlakken/trainen naar beweging;


Bewegingsvlakken refereren naar welke richting het lichaam of de ledematen zich bewegen. Deze kennis is onmisbaar, zeker voor een trainer en voor een compleet artikel over de planes of motion kun je hier terecht. Voor nu zal ik het even eenvoudig houden.

 

De drie vlakken waar ons lichaam in kan bewegen zijn het sagittale, frontale en transversale vlak.

 

 
Het sagittale vlak zijn bewegingen van voren naar achteren. Een voorbeeld van een oefening in het sagittale vlak is een squat.

Als u kijkt naar de squat, ziet u dat alle gewrichten naar voren of naar achteren bewegen.

 


Het frontale vlak bevat bewegingen van links naar rechts en omgekeerd. Een goed voorbeeld van het frontale vlak zijn staande heup abductie bewegingen. Een been beweegt naar een kant en het andere been stabiliseert in hetzelfde vlak (het is interessant dat de

meeste klanten van persoonlijke trainers de verbranding meer voelen op het staande been dan in het bewegende been).
 

 

Het transverse vlak zijn rotatie bewegingen. Een romprotatie op 4 ledematen is een goed voorbeeld van een rotatie beweging.

De bewegingsas gaan door de wervelkolom, zoals u kunt zien. De as is een spil waaromheen de torso draait.

 

Conclusie


Waarom is deze informatie belangrijk?

 

Stijfheid van de spieren en uiteindelijk blessures, worden vaak veroorzaakt door continue belasting op een specifieke positie of volgorde van bewegen. Bijvoorbeeld, de meeste mensen krijgen een stijve nek en schouders door 40 uur per week voor een computer te zitten. Een ander voorbeeld is een renner die dezelfde bewegingen maakt, duizenden keren per week, en hiermee zijn/haar lichaam blootstelt aan het-zelfde profiel van belasting (sagittale belasting). Dus, om blessures te voorkomen en om het lichaam gebalanceerd en flexibel te houden, leer hoe de vlakken kunnen worden gevarieerd tijdens het trainen.

 

   

 

PT NIJMEGEN - INFO@PT-NIJMEGEN.NL