[warm up]   [my number 1 rule]   [wat is jouw doelstelling]   [your best friend]   [KEEP IT SIMPLE & COOL]   [train like an athlete]

 

 
 
 
 
Home > Start here > Stuff you should read > Listen to your trainer 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10                               Search this website / Newsletter / Contact
 
 
 

 

  Planes of motion
  Part I
  Part II

  Part III 

 ▪ Vertical push; schouders

 ▪ Knee- en hip dominant

 ▪ Armspieren

LESS IS MORE;


 

 

Wat je moet weten;

 

Te veel De meeste mensen duiken de eerste paar maanden als een kip zonder kop vol gas de sportschool in, om vervolgens weer een paar weken niet te komen omdat ze niet meteen effect zien of merken. Daarna gaan de trainingen met up's en down's want er is steeds weer geen resultaat! Dit is niet de juiste manier van trainen!

 

Het gaat erom dat je over de tijd van bijvoorbeeld een jaar, elke week zonder uitzondering 2 tot 3 keer per week traint.

 

Doe je dat op de juiste manier, dan zul je zeker resultaat halen!

 

Maar eerlijk is eerlijk, er is gewoon veel behoefte aan duidelijke informatie.

 

Blijkbaar kunnen de meeste werkzame trainers in loondienst deze niet geven en vertellen ze gewoon wat je wil horen!

 

Wat is één van de grootste fouten die veel (kracht)sporters maken?

 

Te veel trainen!

 

 

De meeste sporters verpletteren zichzelf met krankzinnige hoeveelheden van volume en/of intensiteit waardoor ze (verdere) vooruitgang juist beperken en het niveau van kracht, snelheid en explosiviteit zal steeds lager worden vanwege het gebrek aan rust en herstel.

 

Acht oefeningen voor de borstspieren, zestien oefeningen voor de triceps en de training afsluiten met duizend sit up's ...

 

Don't try this at home in the gym!

 

Hoe meer, hoe beter is géén goede richtlijn voor (kracht)training!

 

Het is belangrijk om een goed opgesteld trainingsschema te hebben met effectieve oefeningen!

 

Drie keer per week trainen en tijdens de trainingen nooit stilstaan!

 

Nee, nooit ...  

 

Is "slechts" drie keer per week echt genoeg?

 

Dat is een goede vraag!

 

Wanneer je op de goede manier traint dan is drie keer per week krachttraining zeker genoeg maar dat wil niet zeggen dat je geen andere sport erbij mag doen op de andere dagen. Deze "regel" heeft alleen betrekking op krachttraining want je kunt daarnaast prima een andere vorm van beweging en/of sport doen. Dit heeft te maken met het feit dat je naast krachttraining rust nodig hebt om te kunnen herstellen.

 

Zelfs als ik zou worden benaderd door een jongen die net de jackpot heeft gewonnen en alle tijd van de wereld zou hebben om te trainen dan zou ik nog steeds een trainingsschema van maximaal drie dagen van krachttraining opstellen.

 

Je hoeft niet zes keer per week, twee uur lang in de sportschool aanwezig te zijn.

 

Je hoeft niet elke spiergroep geïsoleerd te trainen met 27 verschillende soorten oefeningen.

 

Het lichaam is gemaakt om te bewegen dus ga niet aan de machines hangen waarbij ons lichaam zich moet aanpassen aan de techniek.

 

Trainen + rust = succes

 

Het beste resultaat krijg je door 3 tot evt. maximaal 4 keer per week aan krachttraining te doen in combinatie met goede hersteldagen!

 

Dit is anders dan de meeste mensen denken omdat nog steeds de gedachte bestaat dat er zeker 5 tot 6 keer per week getraind moet worden. De rustdagen (lees: hersteldagen) worden heel erg onderschat terwijl juist deze dagen zorgen voor resultaat na een intensieve training. Bij te weinig rust kun je niet (geheel) herstellen en dit zal op den duur leiden tot overtraining.

 

Dit betekent uiteraard niet dat je op de rustdagen niks mag of moet doen! Een andere vorm van beweging als voetbal, basketbal, hardlopen of zwemmen zijn uitermate geschikt om enerzijds te herstellen van de krachttraining en anderzijds toch te blijven bewegen. Het is daarbij niet de bedoeling om tot het uiterste te gaan maar dit moet je meer zien in de vorm van bewegen, een actief herstel. 

 

Self Myofascial Release is op rustdagen onmisbaar en daarbij is de foam roller een belangrijk onderdeel van. Niks kan tippen aan een professionele sportmassage maar oefeningen met de foam roller staat hierbij op de tweede plaats en is daardoor de beste manier die zal zorgen voor resultaat! De foam roller is nog relatief onbekend maar toch is het een onmisbare schakel om een sterk lichaam te krijgen die goed in balans is.

 

Door het gebruik van de foam roller bij belangrijke spiergroepen als de hamstrings, quadriceps, kuiten en de rug kun je de kwaliteit van deze spieren verbeteren. de spieren worden losser en er is een betere doorbloeding. De spieren kunnen veel sneller herstellen van de trainingen en je kunt in de eerstvolgende training veel beter presteren.

 

   

 

© PT NIJMEGEN - INFO@PT-NIJMEGEN.NL