[warm up]   [my number 1 rule]   [wat is jouw doelstelling]   [your best friend]   [KEEP IT SIMPLE & COOL]   [train like an athlete]

[THE ROAD TO SUCCES & CONTINUOUS EFFORT METHODE]   [STOP BEING MR NICEGUY]   [STRENGTH STANDARDS]   [EERST DE TECHNIEK]

 

 
Home > Stuff you should read > Listen to your trainer                                                                                        Search this website / Newsletter / Contact
 
 
 

 

 ▪ Actief herstel
 ▪ Never stop movin'
 ▪ Spier activatie
 ▪ Korte en lange spieren
 ▪ Statisch rekken
 ▪ Flexibiliteit en mobiliteit
 ▪ Hamstring blessure
 ▪ Foam roller

MERRY CHRISTMAS AND THE BEST WISHES FOR 2015!


 

 

Wat je moet weten;

 

Okay, het is pas 13 januari 2014 maar de magie van deze maand is helaas alweer in volle gang!

 

Waarom helaas?

 

De meeste mensen die om deze reden in deze maand met iets beginnen/stoppen houden het simpelweg niet vol!

 

Waarom heeft men een bepaalde datum/maand nodig om ergens mee te beginnen en/of te stoppen? Ik heb het hier uiteraard niet over

die enkele uitzonderingen die het wel volhouden, want ik wil natuurlijk ook niet alles en iedereen over die bekende kam scheren! 

 

Op weg naar oud en nieuw 2014/2015!

 

Het veranderen van jouw gedrag is de oplossing ... maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan ... dat begrijp ik als geen ander!

 

Het wordt wel eenvoudiger wanneer je beschikt over goede informatie die je ook daadwerkelijk in de praktijk kunt toepassen!

 

Volg daarbij de continuous effort methode zeg vaarwel tegen de goede voornemens!

 

Laat de maand januari geen bepalende factor zijn om met iets te starten en/of te stoppen!

 

En bovendien werken de goede voornemens over het algemeen toch niet!

 

Geen tijd??

 

Geen tijd om te trainen bestaat niet!

 

Dat is de grootste smoes aller tijden en het is onzin!

 

Er is tijd genoeg, alleen trainen heeft op dat moment niet jouw prioriteit!

 

Het is niet één van die dingen waar je tijd voor wilt maken!

 

Er is wel tijd om tv te kijken, er is tijd voor Facebook en internet, er is tijd om te gamen, er is tijd voor vrienden en het sociale leven, er is tijd voor het lezen van boeken en tijdschriften, er is tijd om uit te slapen, er is tijd voor het bezoeken van restaurants en er is ook tijd voor

uitgaansgelegenheden en jouw favoriete bar voor de vrijdagmiddag borrel!

 

Need i say more?!  

 

Iedereen heeft tijd om te trainen, het heeft alleen niet altijd de (hoogste) prioriteit!

 

In Stop being mr. Nice Guy heb ik hier ook over geschreven, informatie die misschien hard aankomt maar het is wel de realiteit!

 

Eerlijke en bruikbare informatie om jou te helpen!

 

Begin met trainen en/of maak tijd om te trainen

 

Blijf altijd trainen, minimaal eens per week trainen = Continuous effort = Sleutel tot succes!

 

Voor resultaat moet je gemiddeld drie tot vier keer week trainen maar dat is in de praktijk door diverse omstandigheden niet altijd mogelijk.

 

Met name het woordje "gemiddeld" is van groot belang en weegt zwaar!!

 

Blijf wel altijd minimaal eens per week trainen!

 

Maak gebruik van de continuous effort methode, dat is de sleutel tot succes!

 

But i ain't no wizard!

 

 

De beste trainers ter wereld zijn geen tovenaars!

 

Soms denken mensen van wel ...

 

Namens mijn collega Guy Droog;

 

Ik wil afvallen en spiermassa ontwikkelen en sterker worden en een six-pack en een goede conditie ...

 

Praktisch alle sporters hebben een "wenslijstje" van doelstellingen. Slank worden maar niet afvallen, gespierd worden maar niet groter worden Hier is semantiek waarschijnlijk gewoon het grootste probleem of mensen die moeite hebben met uitleggen wat ze nu precies bedoelen. Echter hoor ik dit zo vaak dat ik het niet kon laten gaan.

Als ik doelen bespreek met toekomstige sporters hoor ik vaak, vooral van vrouwen, dat ze slank willen worden en vet willen verbranden, maar niet af willen vallen. Ze willen dus lichaamseigen cellen kwijtraken en afnemen in formaat, maar het gewicht op de weegschaal moet niet naar beneden, omdat ze tevreden zijn over hun gewicht.

Een andere, veelvoorkomende opmerking is dat ze graag gespierd wil worden, vooral gespierde billen en benen, maar de benen mogen niet in omvang toenemen en de billen wel. Bij de beenspieren moet spierweefsel dus letterlijk in grootte toenemen, maar het mag niet groter worden!? En bij de bilspieren wil men het liefst precies het omgekeerde?!

Mannen zeggen vaak dat ze af willen vallen en droger willen worden, maar de omvang van hun borst, schouders en armen mogen niet afnemen. We moeten er als trainer voor zorgen dat ze vet verliezen, maar er mag absoluut geen omtrek verloren gaan. Sterker worden, veel spiermassa ontwikkelen maar ook droog worden zodat de six pack te zien is en uiteraard een goede conditie!

Het bovenstaande noem ik vooral omdat het gewoon leuk is, als je met een gevoel voor humor bent geboren. Ik vind het nooit vervelend als iemand het zegt en zal de uitspraken ook nooit belachelijk maken. Ik wil men er alleen op wijzen dat de eisen die aan trainers gesteld worden soms wel erg lastig kunnen zijn!

 

Het vinden van een goede trainer is een must! En geen pré ...

 

Een professionele trainer kan zeker perspectief bieden en helpen, maar het is oneerlijk om te verwachten dat deze trainer ook een tovenaar is. Uiteraard stijgen de kansen voor succes aanzienlijk als je terecht komt bij een trainer met ervaring, verstand en aantoonbare resultaten in plaats van een stagiair op de sportschool die helpt bij het instellen van de loopband ...

 

Een goede trainer heeft een eigen visie en kan een persoonlijk trainingsschema en voedingsschema opstellen. Het geven van de correcte informatie maakt de kans op frustratie minimaal en de trainer kan zorgen voor de motivatie. Wel ervan uitgaande dat jij het zelf ook graag genoeg wilt. Het is voor een trainer praktisch niet mogelijk om de drijfkracht, de passie, aan te wakkeren bij iemand. De eerste kleine vlam moet je zelf van binnen hebben! De verantwoordelijkheid ligt toch bij jezelf!

 

 

Trainen over een langere periode volhouden is voor vele sporters de moeilijkste factor!

 

En daar ligt de grootste uitdaging!

 

Meer kracht, meer explosiviteit, afvallen, sterker worden, spiermassa opbouwen, de six-pack ontwikkelen etc, etc ... doelstellingen voor de lange termijn zijn er genoeg! Om deze daadwerkelijk te kunnen behalen moet je op de eerste plaats uiteraard beginnen met trainen, maar het belangrijkste is om te blijven trainen!

 

Te veel mensen duiken een maand volgas de sportschool in, om vervolgens een paar weken weer niet te komen omdat ze niet meteen effect zien of merken. Daarna gaan de trainingen met up's en down's en is er weer geen resultaat!

 

Het gaat erom dat je over de tijd van bijvoorbeeld een jaar, elke week zonder uitzondering 2-3 keer per week traint. Doe je dat op de juiste manier, dan is er zeker resultaat en worden persoonlijke doelstellingen behaald!

 

Eerlijke en goede informatie is vaak de sleutel tot succes om krachttraining op de lange termijn vol te kunnen houden en uiteraard om resultaat te behalen! Het is absoluut geen geheim en iedereen weet dat je aan sport moet doen maar daar ligt ook niet het probleem! En ondanks al die mooie marketing plaatjes uit de "No excuses!" serie heb je niet veel aan dit soort teksten!

 

Let's meet mr. Kendrick Farris;

 

 

Olympisch gewichtheffer Team USA Kendrick Farris;

 

What is it that keeps you improving year after year?

The goals that I set for myself. Where do I want to be in life? What do I want to have for my family? When I think about my last name that is very important to me; leaving a legacy. I want people to hear my name and think positively about me. I’m never satisfied with

what I want to accomplish. When I don’t feel like that anymore then I shouldn’t be here, you know, competing.

 

De doelstellingen;

 

Praktisch iedereen heeft eigen redenen om te trainen en daarbij horen altijd persoonlijke doelstellingen. Deze bestaan meestal uit sterker worden, sneller worden, spiermassa ontwikkelen, de six-pack en uiteraard afvallen! En een goede conditie en een visueel perfect lichaam!

 

Daarnaast hebben veel mensen (chronische) klachten en pijntjes waar ze graag vanaf willen, bijvoorbeeld (onder)rugklachten.

 

Om deze resultaten en persoonlijke doelstellingen te kunnen behalen moet je wel over de juiste informatie beschikken. Daarbij is het heel, heel belangrijk dat je een trainer kunt vertrouwen! Verder moet de trainer/sportschool zorgen voor goede materialen en er moet een goede sfeer aanwezig zijn! Het klinkt allemaal heel eenvoudig en logisch maar dat is het helaas niet ...  

 

Trainen en vooral krachttraining is een lang (leer)proces wat je moet proberen te waarderen en begrijpen.

 

Het is geen kwestie van "naar de sportschool gaan en wat zware gewichten tillen!"

 

De sportschool binnen lopen, wat zwaaien met de armen, kiezen voor de leuke oefeningen en alleen de hypertrofie methode hanteren is absoluut niet de juiste weg die zal leiden naar succes ... maar dat is veelal wel de praktijk!

 

Doelstellingen zijn uiteraard op veel verschillende manieren te behalen;

 

Maar ... er is één element (factor) heel erg belangrijk!?

 

Zoals gezegd zijn er heel veel verschillende methoden om persoonlijke doelstellingen te behalen. Heel veel wegen leiden naar het bekende

Rome en vrijwel elke professionele trainer heeft daarin zijn/haar eigen visie met bijbehorende aanpak ... maar er is één element absoluut en verreweg het meest belangrijk! Als deze factor ontbreekt dan wordt het behalen van doelstellingen onmogelijk!

 

Alleen jij kan zorgen dat dit element voor 100% in orde is!

 

Zelfs de beste trainer ter wereld kan dit niet voor jou regelen!  

 

Vergeet even de six-pack ...

 

Vergeet even de six-pack buik, het ontwikkelen van spiermassa en afvallen! Dit zijn de (hele) lange termijn doelstellingen en voordat je die überhaupt kunt behalen is er een ander element veel belangrijker! En hiervoor moet je helemaal zelf zorgen! Niemand kan jou hierbij helpen!

 

Dit element is de "continuous effort methode" en ik spreek hierbij tegen alle (kracht)sporters!

 

 

Uitleg over de continuous effort methode volgt, keep on reading;

 

Iedereen wil snel resultaat en helaas zijn er vele trainers/sportscholen die hierop inspelen.

 

Iedereen wil uiteraard snel resultaat maar dat is niet realistisch alleen zijn er veel trainers en sportscholen die wel hierop inspelen. Zeker ook de nieuwe trends en ontwikkelingen spelen in op de ongeduldige aard van de typische nieuwe gezichten in de sportschool.

 

Wie zijn dit?

 

Dit zijn de mensen die van dun en vet naar superheld willen binnen 8 weken of minder. In de weekenden wordt niet gewerkt of getraind

maar er wordt wel al feestend achter de vrouwen aangerend om daarna cheeseburgers te gaan eten. Met die levensstijl is er weinig ruimte

voor logica. Daartoe zijn talloze trainingsprogramma’s, snelle diëten en supplementen gericht op de mensen die op zoek zijn naar een snelle

en miraculeuze transformatie van hun lichaamsbouw in ruil voor wat euro's die waarschijnlijk bedoeld waren voor school of nieuwe sokken.


De resultaten blijken echter teleurstellend te zijn. De gemiddelde sporter komt voort uit maanden van verschillende “cyclische” diëten en rebound trainingsprogramma’s om zichzelf in principe op dezelfde plek te vinden waar hij was begonnen, met als enige verschil dat hij half

zo gemotiveerd en twee keer zo uitgeblust is.

 

Blijf altijd realistisch ...

 
Dit is niet realistisch ...


Vergelijk jezelf niet met de Olympische gewichtheffer, pro bodybuilder of Hollywood acteur!

 

Voor een professionele bodybuilder, Hollywood acteur of topsporter is het vaak beter mogelijk om dagelijks te trainen, naast dat ze een strikte periodisering (trainingsplan) hebben staat de rest van de dag/week/maand vaak volledig in het teken van de sport en een optimaal herstel. Daarnaast hoeven deze groep sporters niet de hele dag op school door te brengen of 40 uur per week op kantoor door te brengen om de rekeningen te kunnen betalen!   

 

Maar voor de meesten is en blijft sport een hobby en wordt er naast de vele uren in de gym vaak fulltime gestudeerd en/of gewerkt en zijn stress en matige voeding aan de orde van de dag. Dit zijn allemaal factoren die het herstel van je training sterk beïnvloeden.

 

Bepaal zowel een reële korte- als lange termijn doelstelling!

 

Van te voren moet je een goede doelstelling formuleren en aan de hand daarvan moet het trainingsschema worden opgesteld. Hierbij is ook

de belastbaarheid en ervaring van groot belang. Klinkt allemaal heel logisch, maar doelstellingen als afvallen, groter worden, sterker worden en spiermassa ontwikkelen zijn geen goed geformuleerde doelstellingen. Deze zijn te algemeen, wat is immers sterk? Wat is sterker?

Hoeveel kilo wil je afvallen? En als de spiermassa toeneemt in kilo's??

 

Deze zijn veel te algemeen (wat is bijvoorbeeld sterk) en bovendien zijn het lange termijn doelstellingen. Je kunt beter beginnen met korte termijn doelstellingen als het correct aanleren van de bewegingen en oefeningen en daarin binnen 8 weken sterker worden. Daarna kun je als doelstelling hebben om de belangrijke oefeningen als de squat en de deadlift te gaan aanleren en de volgende stap is om deze met het eigen lichaamsgewicht te kunnen uitvoeren!

 

Here it is;

 

De continuous effort methode!

 

 

Bovenstaande tekst is van Mister W. Churchill en daar heeft hij wel een goed argument. Deze uitspraak had natuurlijk niks met sport te maken maar toch is deze tegenwoordig van toepassing op de sport. Zeker met betrekking tot bovenstaande informatie. Ik werk veel met

de max effort methode, de dynamic en repetition effort methode maar de continuous effort methode is het belangrijkste. Ga naar een goede gym met een professionele trainer en daar krijg je absoluut een goed opgesteld persoonlijk trainingsschema en blijf altijd trainen!

 

Altijd!

 

Never stop!

 

Blijf altijd trainen en in beweging!

 

Zoals gezegd heeft drie keer per week mijn voorkeur maar dit kan zeker variëren. Een periode van vier keer per week aan krachttraining doen is uiteraard ook niet erg alleen moet je wel begrijpen dat dit niet meer resultaat zal opleveren. Wanneer jij de tijd hebt om vier keer per week te kunnen trainen dan zou ik toch drie keer per week voor krachttraining kiezen en daarnaast een andere vorm van bewegen er-bij doen. Ook zou ik aanraden om te zorgen voor een goed herstelproces en bijvoorbeeld hersteltrainingen volgen. Dit zorgt wel voor meer resultaat en staat ook in het teken van blessure preventie!

 

Blijf altijd minimaal eens per week trainen = Continuous effort = Sleutel tot succes!

 

Geen zin in sporten? Tijdelijke stress vanwege prive omstandigheden? Dit is uiteraard allemaal mogelijk, je bent nu eenmaal een mens! Straf jezelf hier ook niet voor! Is er een periode waarin je minder tijd hebt dan is dat absoluut geen probleem maar blijf wel minimaal eens per week de gym opzoeken! That's the rule!

 

En dat bezoekje aan de gym hoeft echt niet altijd 60 minuten in beslag te nemen! Een korte maar effectieve warm up gevolgd door een complex ronde bestaande uit 50 push up's, 50 prison squat's en 50 pull up's is perfect! Probeer deze complex zo snel mogelijk met een goede techniek af te ronden, ter conditie nog even 500 meter op de Concept II roeier en ga voor dat gratis kopje espresso!  

 

Dit is de continuous effort methode!

 

Het is zeer belangrijk om gedurende een langere periode (bijv. een jaar) elke week te blijven trainen, zonder uitzondering! 

 

Twee tot drie keer per week trainen zorgt voor resultaat en in tijden van drukke werkzaamheden elders moet je minimaal eens per week

blijven trainen! Doe je dat op de juiste manier, dan zul je zeker resultaat halen en blijven behalen!

 

Important information from Mark Rippetoe;

 

 

Trainen en oefeningen doen zijn twee totaal verschillende dingen! Trainen gaat niet over vandaag, morgen of overmorgen. Het gaat over een proces wat ergens begint tot het punt waar je ooit wilt komen. Het hele grote einddoel staat hierin centraal en de geschiedenis leert ons wat voor methoden werken en welke effectief zijn zodat je die kunt toepassen in de gym.

 

Trainen is ook een leerproces en richt zich op de lange termijn in een bepaalde richting. Deze zal onder andere worden bepaald door jouw doelstelling en persoonlijke wensen. Dit in tegenstelling tot het doen van oefeningen die jou alleen tijdelijk moe en zweterig maken. Het doen van oefeningen zorgt slechts voor een gevoel van tevredenheid op de korte termijn bij mensen die makkelijk tevreden te houden zijn!

 

By Mark Rippetoe

 

Structuur, consistentie en geduld;

 

Trainen kan op heel veel verschillende manieren en met verschillende effecten als uitwerking met betrekking tot de doelstelling. Maar ten eerste is de techniek en uitvoering altijd essentieel! Zomaar een beetje bewegen met wat dumbbells gaat niet zorgen voor resultaat. Daar-naast zijn consistentie en geduld onontbeerlijk!

 

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen (Mark Rippetoe) is de lange termijn veel belangrijker dan de korte termijn. Bekijk de krachtsport ook met het oog op de lange termijn anders zal slechts frustratie ontstaan! Uiteraard wil iedereen snel resultaat behalen en vooral resultaat in de spiegel is welkom maar zo werkt het helaas niet. 

 

Collega Tom Barten: "Je moet wel bereid zijn om een prijs te betalen!"


Voor alles wat je wilt bereiken in je leven zal je een bepaalde prijs moeten betalen. Dat kan een letterlijke prijs zijn of een figuurlijke prijs in de zin van de uren die je moet studeren om je studie af te ronden, de uren die je moet werken om aangenomen te worden bij die baan die je zo graag wilt of de uren die je steekt in het opzetten van je eigen bedrijf. Zo is dat ook bij het behalen van jouw gewenste resultaat.

 

Niks gaat of komt vanzelf, je zult er keihard voor moeten werken!

Wanneer je jouw gewenste lichamelijke resultaat wilt behalen, zal je vaker “nee” dan “ja” zeggen wanneer je vrienden je een biertje of pizza aanbieden en zal je vaker “nee” dan “ja” zeggen wanneer er je een wijntje, hapje of taartje wordt aangeboden op een verjaardag.

Je eten voorbereiden en plannen hoort erbij en je zal meer avonden kapot gaan in de gym dan dat je hangend op de bank te vinden bent.

 

Ben je bereid de prijs te betalen ... ??

 

 

Wat is nog steeds één van de grootste fouten die veel sporters maken?

 

Wat is een echte valkuil voor veel sporters?

 

Te veel trainen! En stoppen! En teveel trainen! En stoppen! En teveel trainen! En stoppen! Teveel trainen! En ...

 

Te veel mensen duiken een maand volgas de sportschool in, om vervolgens een paar weken weer niet te komen omdat ze niet meteen effect zien of merken. Daarna gaan de trainingen met up's en down's en is er weer geen resultaat! Het gaat erom dat je over de tijd van bijvoorbeeld een jaar, elke week zonder uitzondering 2-3 keer per week traint. Doe je dat op de juiste manier, dan is er zeker resultaat en worden persoonlijke doelstellingen behaald!

 

There are always the bad day's ...

 

Accept the bad day's

 

Doorzettingsvermogen is een belangrijke eigenschap bij het behalen van doelstellingen en resultaat want trainingen gaan niet altijd zoals jij zou willen. Er zullen altijd "slechte" dagen zijn maar hier moet je niet al te moeilijk over doen, accepteer deze dagen en doe wat je volgens het trainingsschema moet doen. Het is altijd mogelijk om van een schema af te wijken en dan kun je in dat geval kiezen om oefeningen te doen waar je op dat moment zin in hebt. Een ander prima alternatief is rust nemen!

 

Rust, herstel en een dag later ben je weer fit!

 

Don't forget to have fun!!

 

Er is niks verkeerd aan een extra rustdag en in vele gevallen is het nemen van een extra rustdag beter dan toch trainen. Wanneer je worstelt met een laag energie niveau en/of motivatie dan kan dit ook een signaal van het lichaam zijn om extra rust te nemen!

 

 

Gerelateerde artikelen;

 

Wat is jouw doelstelling?

 

The gym; de sportschool anno nu

 

De trainer; trust me i am your coach

 

   

 

© PT NIJMEGEN - INFO@PT-NIJMEGEN.NL