[warm up]   [my number 1 rule]   [wat is jouw doelstelling]   [your best friend]   [KEEP IT SIMPLE & COOL]   [train like an athlete]

 

 
 
 
 
 
Home > Start here > Stuff you should read > Listen to your trainer 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10                               Search this website / Newsletter / Contact
 
 
 

 

  Stuff you should read
  Trainen naar beweging
  Sterker worden

  Rust en herstel 

 ▪ Resultaatgericht trainen

 ▪ Kracht vs. Bodybuilding

 ▪ Core strength training

TRAINING LIKE AN ATHLETE IS AWESOME!


 

 

Wat je moet weten;

 

Hypertrofie training is saai, éénzijdig en blessure gevoelig.

 

Trainen als een atleet is leuk, geweldig en heeft meerdere voordelen.

 

Uiteraard is er de opbouw van spiermassa maar daarnaast is er de ontwikkeling van power (kracht x snelheid) explosiviteit en wendbaarheid!

 

De mogelijkheden zijn enorm en diversiteit is de kruid van het leven!

 

Als je een (kracht)sporter bent, heb je een balans nodig van fysieke kwaliteiten om succesvol te zijn!

 


 

It's time to evolve!

 

 

Het lijkt er sterk op dat de moderne krachtsporter steeds houteriger wordt, maar kun je hem dat kwalijk nemen? Bijna niet want elke

sportschool staat helemaal vol met machines en er is geen begeleiding die aangeeft dat je geen langzame curls voor de spiegel moet doen!

 

Hierdoor blijven krachtsporters de pec deck gebruiken en de push up laten ze links liggen! Er is geen aandacht voor de energystemen en

blessures komen steeds vaker voor! Squatten in de Smith machine is vast een zeer 'coole' oefening maar er is verder absoluut geen sprake

van een atletisch lichaam!

 

 

 

 

 

Dynamic effort method; prowler training

Repetition effort; benchpress max aantal hh met 60% van 1RM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het feit dat je 225 kilo kunt deadliften heeft geen betekenis wanneer je zo traag als stroop bent, de cardio van een luiaard hebt of de

mobiliteit van een stenen golem. Denk aan de beste atleten in de wereld: ze zijn snel, sterk, explosief en hebben de energie systeem

ontwikkeling om dagen na elkaar door te gaan. Klink geweldig, niet?

 

Hoewel ik een voorstander ben van kracht, is het slechts een stukje in de atletische puzzel.


Als je een stap terug neemt en een paar maanden meer allround traint zul je genieten van hoe je je zult voelen en hoe je er uit zult zien.


#2 – Power Training is leuk (en geweldig!)


Ik zou geld inzetten op het feit dat iedereen die dit leest graag sterker wil worden.


Maar weet je wat pas echt cool is? Een beetje power training aan de mix toevoegen.


Het maakt me niet uit of je Olympische lifts, sprongen of sprintjes wil doen, medicijnballen wil gooien of gewoon de meest doorgeslagen versie van “The Carlton” wil doen. Als je een geweldige basiskracht hebt, waarom besteed je dan niet ieder jaar tijd om die kracht in explosiviteit om te zetten? Er is verder meer en meer onderzoek beschikbaar dat erop wijst dat explosieve kracht een van de eerste fysieke kwaliteiten is die we verliezen bij het ouder worden.
Je kunt ongetwijfeld veruit het grootste deel van je tijd ieder jaar gebruiken om groter, strakker en sterker te worden. Maar neem drie tot vier maanden per jaar de tijd om die tijd aan explosieve training te wijden.
Je zult me dankbaar zijn als je 80 bent!


#3 – Geplande EST is belangrijk


Laten we het eens hebben over hoe de meeste mensen hun energie systeem training (EST) plannen.
“Nou, ik ben hier en heb net zware dingen getild. Wat nu?”
En er zijn algemeen gesproken twee opties:
1 – “Meh, ik ben moe. Ik ga naar Chipotle en schrans een kom met drie porties vlees op,” of
2 – “Ok, ik zal wat aan EST doen vandaag. Weet je wel, om sexy te blijven.”
Dus in de praktijk is er geen plan. Het komt neer op de vraag of je de tijd/energie hebt om het te doen, en zelfs als je dit hebt, is het niet gepland of ingeroosterd.
Beeld je eens in dat je je krachtsessies zo zou behandelen? Hoe succesvol denk je dan dat je zou zijn?
Begin in plaats daarvan met je EST te plannen alsof het je krachttraining is. Zorg voor tijden van meer volume en minder intensiteit.
Wissel het dam om en wees agressief met veel intensiteit en wat minder volume.
Het is geen zware wetenschap, maar je tijd nemen om je EST te plannen en het te integreren met een goed krachttrainingsprogramma kan je prestaties en je fysiek naar het volgende niveau tillen.
 

 

#4 – Diversiteit is de kruid van het leven
Als je iets voor een langere periode doet kan het mentaal en fysiek beginnen te slijten.
In het najaar van 2010 heb ik het even berekend en realiseerde ik me dat ik bijna 10 jaar lang mijn maximale kracht heb weerlegd.
Nu zal een deel van de doorgewinterde powerlifters dit nummer zien en met hun ogen rollen. Maar toen ik begon met de sport van powerliften had ik geen intenties om dit voor altijd te doen.
Maar daar stond ik dan, na 10 jaar, en hoewel ik niet stuk was voor powerlift standaarden, heb ik mijn deel van pijntjes gehad die mijn prestaties tegenhielden.
Toen ik het roer volledig omgooide en me begon te richten op atletische ontwikkeling, waren de resultaten niets anders dan geweldig te noemen.
Ten eerste was het trainen daadwerkelijk leuk. Ik hou ervan om zware dingen te tillen net zoals iedereen, maar die training kan je mentaal aantasten.
In plaats van moe en lusteloos de sportschool in te lopen kwam ik iedere dag fris binnen en klaar om te trainen.
Wanneer ik de belasting wat verminderde en mijn beweging opschoonde (en weer atletischer werd), begonnen alle kleine pijntjes te verdwijnen.
Dus dit was best cool – ik genoot weer van het trainen, ik voelde me niet kapot en ik zag er atletischer uit en voelde me ook zo.
Maar wil je het echt stoere deel weten? Hier komt het…
 

#5 – Je bent sterker op de weg terug
Laten we zeggen dat je 1-2 maanden rust hebt genomen van zware gewichten en er erna weer langzaam mee begint.
Maar nu ben je voorzien van een betere bewegingsbasis en een gezonder en veerkrachtiger lichaam.
Weet je wat er gebeurt?
Als je je richt op squatten en deadliften met gewichten die vergelijkbaar zijn met kleine auto’s, zul je uiteindelijk veel sterker zijn!
Nadat ik mijn atletische ontwikkelingscyclus had doorlopen, doorliep ik een powerlift cyclus en liftte ik tijdens een meet.
Tijdens die meet behaalde ik een persoonlijk record door 247 kilo te deadliften, waarmee ik voor het eerst 3x mijn lichaamsgewicht deadliftte. Ik behaalde ook een PR in de squat in die lagere gewichtsklasse.
Dus hoewel ik er zeker van ben dat je bang bent om zwakker te worden, is dit slechts een tijdelijk iets. Wanneer je terugkeert naar het zware tillen met een betere mobiliteit, een atletischer lichaam en een verbeterde techniek, zul je ongetwijfeld je oude persoonlijke records verpulveren.
 

Samenvatting
 

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik ben zit tussen mijn twee liefdes in mijn lift carrière in:
1 – Trainen voor maximale kracht, en
2 – Trainen als een atleet.
In mijn geval ga ik het beste uit beide werelden halen. Vanaf nu ga ik ieder jaar 3-4 maanden besteden aan het behouden en verbeteren van mijn atletisch vermogen.
En als je met me mee wil doen, zorg dan dat je mijn Bulletproof Ahtlete programma bekijkt. Het omvat alle basis onderdelen van je training en ik garandeer je dat je zult genieten van het programma.

 

 
 
 

 

Since 2008 © PT-NIJMEGEN NETHERLANDS  - INFO@PT-NIJMEGEN.NL